Republika Srpska

ОПЕК: Задржати садашњи ниво извоза

ЛУАНДА - Организација земаља које извозе нафту (ОПЕК) упозорила је данас на слабости свјетске економије и одлучила да задржи садашњи ниво извоза.


Делегати су на састанку у Анголи рекли да раст производње на ирачким нафтним пољима неће имати већи утицај на тржиште још неколико година.

Данашњи састанак означио је крај године у којој се цијена нафте постепено опоравила и достигла двоструко већи ниво него прије годину дана. Економска криза је претходно утицала на значајан пад потражње за овим енергентом.

Саудијски министар за нафту Али ал Наими изјавио је да је тренутна цијена барела од око 75 долара „савршена“.

Утицајна група земаља са Блиског истока, из Африке и Латинске Америке је у посебном саопштењу изразила „озбиљну бојазан“ за стање свјетске економије у будућности, што би могло да угрози потражњу за енергентом који је основа њиховог извоза.

„Иако су се цијене робе поправиле и економски раст наставио у неким дијеловима свијета, још није јасно колико би снажан и трајан тај опоравак могао да буде“, пише у саопштењу.

Посматрачи кажу да ће министри чланица ОПЕК-а убудуће пажљиво пратити опоравак ирачке нафтне индустрије и њене амбициозне планове о повећању производње на ниво који би могао да се успореди са Саудијском Арабијом, највећим свјетским произвођачем нафте.

Ирачки министар за нафту Хусеин ал Шахристани изјавио је да не постоје шансе да ће производња нафте у Ираку бити нагло повећана и оцијенио да квота која је постављена Ираку неће бити достигнута у скоријој будућности.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog