Društvo

Високи представник хвали судове у Бањој Луци и Сарајеву

ТРАВНИК- Општински суд у Сарајеву и Основни суд у Бањoj Луци успостављају стандард и показују како територијална подјела надлежности захтијева сарадњу у активностима, размјени искустава и информација, рекао је данас високи представник у БиХ Валентин Инцко.


Он је данас на конференцији за новинаре на Влашићу, након састанка са тимовима за управљање промјенама Општинског суда у Сарајеву и Основног суда у Бањој Луци, похвалио сарадњу ова два суда, наводећи да је треба схватити као примјер у сектору правде, али и индиректно у другим секторима активности у БиХ, од државног до општинског нивоа.

Инцко је навео да се данашњи састанак на Влашићу одржава неколико дана након што је донио одлуке о продужењу мандата међународних судија и тужилаца, који раде на предметима ратних злочина у Суду и Тужилаштву БиХ, и дан након међународне конференције о подршци правосуђу.

"И једно и друго потврђују моје и опредјељење међународне заједнице за настављање подршке јачању владавине права, у знању да је ово кључни услов за побољшање квалитета живота грађана и кретање БиХ напријед у процесу њене интеграције у евроатлантске институције", истакао је Инцко.

Предсједници бањолучког и сарајевског суда Милан Тегелтија и Горан Салиховић данас су представили једанаестомјесечни извјештај о раду судских одјељења, те истакли актуелне проблеме који успоравају рад судова.

Тегелтија и Салиховић навели су да би смањење буџета правосудним институцијама у БиХ могло проузроковати одлив стручног кадра, али и довести у питање професионално и независно функционисање правосуђа у БиХ, те с тим у вези затражили подршку ОХР-а.

На дводневном састанку тимова за управљање промјенама Општинског суда у Сарајеву и Основног суда у Бањој Луци, који је данас почео на Влашићу, биће разматрани извјештаји о раду сарајевског и бањалучког суда, проблем рјешавања предмета, изналажење рјешења проблема у раду ова два суда, те унапређење судске праксе.

На састанку, који се одржава у хотелу "Пахуљица" на Влашићу, учествују предсједници судова и судских одјељења оба суда, руководиоци судске управе, представници Високог судског и тужилачког вијећа БиХ, те представници међународних организација и донатора правосудног система БиХ.

Тимови за управљање промјенама су у оба суда основани ради успјешног провођења правосудне реформе унутар судова, чији је циљ ефикаснији и економичнији рад суда, смањење броја заосталих предмета, унапређење приступа суду и остварења правде, размјена искустава, дефинисање актуелних проблема у правосуђу и друштву уопште, те информисање надлежних институција и средстава информисања о истим.

Састанци ових тимова одржавају се свака три мјесеца и од велике су важности за оба суда и правосуђе БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog