Svijet

Вашингтон: Иран има времена до краја мјесеца

ВАШИНГТОН - Децембар је "веома стваран крајњи рок" за међународну заједницу уочи могућег усвајања нових санкција против Ирана и његовог нуклеарног програма, изјавио је вечерас портпарол Бијеле куће Роберт Гибс.


Раније током дана ирански предсједник Махмуд Ахмадинеџад поново је одбио рок који су његовој земљи поставиле УН за прихватање споразума о преради иранског атомског горива у иностранству.

"Они кажу да су дали рок Ирану до краја хришћанске године. Ко су они уопште? Ми смо ти који су дали прилику њима", рекао је Ахмадинеџад у граду Шираз у говору који је директно преносила телевизија.

Неколико иранских званичника већ је одбацило овај временски рок за склапање договора о рјешавању нуклеарне кризе.

Администрација предсједника САД Барака Обаме сугерисала је да Иран има све мање времена да прихвати понуду и омогући дипломатско рјешавање спора.

Администрација је указала на могућност усвајања четврте серије санкција УН, али ће за ту одлуку морати да добије подршку Русије и Кине, које до сада нису биле наклоњене јачању међународног притиска на Исламску Републику.

Иран инсистира да његов нуклеарни програм има искључиво мировну сврху, а Запад сумња да Техеран у тајности покушава да направи атомску бомбу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog