Politika

Тадић: Од буђења размишљамо како ухватити Младића

ШТОКХОЛМ - Предсједник Србије Борис Тадић рекао је да сваког дана своје дневне обавезе почиње тако што размишља и ради на хватању Ратка Младића и Горана Хаџића.


"То је дужност српског председника данас, али надам се да ћемо то завршити што је пре могуће. Трудимо се, радимо сваког дана и сваког минута", рекао је Тадић у Штокхолму, одговарајући на новинарска питања, послије предаје кандидатуре Србије за чланство у ЕУ.

Тадић је рекао да није лако пронаћи људе који имају толико искуства, стеченог у рату, али је изразио увјеравања да Србија ради све да их ухапси, ако су на њеној територији.

"Од 46 оптужених, ухапсили смо 44, укључујући и бившег председника РС Радована Караџића и наставићемо свим снагама да радимо да ухапсимо и преосталу двојицу Младића и Хаџића, а када ће то бити, то је хипотетичко питање, али ми радимо све да их, ако је могуће, ухватимо сутра", рекао је Тадић.

Тадић очекује да ће ратификација Споразума о стабилизацији и придруживању почети што је прије могуће, али да је одлука европских институција да Србија мора да испуни све обавезе, међу којима је и хапшење Младића и Хаџића.

Он је додао да тај процес ратификације зависи и од сљедећег извјештаја о сарадњи Србије са Хагом који ће поднијети главни хашки тужилац Серж Брамерц.

На питање да ли се плаши да би Косово могло бити проблем за будуће интеграције Србије, Тадић је рекао да Србија мора да постане стуб мира и стабилности у региону, али то не значи да ће признати косовску независност.

"Ми ћемо наставити са нашим напорима у одбрани територијалног интегритета и суверенитета, користећи се само дипломатским и правним аргументима и зато смо то питање пренели на правну арену у Међународни суд правде. После тога смо отворени да наставимо разговоре са Приштином", рекао је Тадић.

Он је навео да је Београд спреман на компромис који би помогао не само Балкану, него и другим регионима који су суочени са истим типом проблема.

Тадић је рекао да ће Србија испунити све обавезе за чланство у ЕУ и неће тражити скраћивање временског периода и додао да подржава план Јоргоса Папандреуа да је 2014. година "Д" за интеграције.

"Ако испунимо све своје обавезе, можемо да достигнемо статус кандидата до 2010. године. Србија је најкраћи пут од западне Европе до Турске и других земаља. Србија је раскрсница транспорта енергије и зато Србија мора да постане члан ЕУ", навео је Тадић.

Шведски премијер Фредерик Рајнфелт је рекао да Србија, да би постала члан ЕУ, треба да заврши реформе, да се пронађу ратни криминалци и да се ријеше питања везана за Косово, учвршћивање демократије и тржишне економије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog