Nauka

Свемирски чамац за истраживање Сатурновог сателита

ХЈУСТОН – Тим научника ће тражити од Америчке свемирске агенције НАСА да пошаље чамац за истраживање водених површина на Сатурновом мјесецу Титану.


Намјера научника је да проучи једно од многих Титанових мора, Лигеиа Маре, велике површине течнoг метана која се налази на крајњем сјеверу највећег Сатурновог сателита.

То би било прво истраживање планетарног мора ван Земље.

„Историја људског истраживања Земље је историја навигације и помоства, а идеја да бисмо могли да, први пут, истражујемо једно ваземаљско море било би за многе људи нешто сензационално”, казала је др Елен Стофан, гостујући професор на Јуниверзити колеџу у Лондону и вођа научног тима.

Свемирска сонда Касини, која тренутно орбитује око Сатурна, потврдила је да је Титан изузетно занимљиво мјесто гдје постоји велики број језера и ријека.

Мисија Титан Маре Еxплорер (ТиМЕ) коштала би око 400 милиона долара и могла би да буде започета у јануару 2016, а свемирски истраживачки „чамац” би се спустио на Титанско море у јуну 2023.

Главни циљ мисије било би одређивање тачног хемијског састава језера, али би она имала задатак и да помогне научницима да схвате како функционише титански метеоролошки циклус, или боље речено његов „метанолошки циклус”.

Податке које шаље Касини упућују на закључак да се ради о језерима која су дубока и по неколико метара.

Чамац сачињен за пловидбу на мору течног метана Титана морао би да буде изузетно лаган јер је густоћа метана упола мања од густоће воде. Морао би, такође, да буде састављен од материјала отпорних на пуцање при веома ниским температурама, а његови пропелери би морали да буду шири како би захватали довољно течности за потисак.

Један од проблема су и метански таласи на Титанском мору, који су, преме прорачунима научника, седам пута већи и три пута спорији од таласа на Земљи.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog