Republika Srpska

Због царина домаћа привреда пред колапсом

БАЊА ЛУКА - Смањење царина на увоз прехрамбених производа и још неке робе из земаља ЕУ у БиХ, од 1. јануара, присилиће многе домаће произвођаче да одустану од производње млијека, меса и друге робе широке потрошње, јер ће увезена роба преплавити БиХ.


На овакав сценарио упозоравали су готово сви домаћи произвођачи.

Предсједник Удружења пољопривредника БиХ Миро Пејић рекао је да ће се појачан увоз страних производа "обити о главу" и домаћим произвођачима и потрошачима који ће увозно месо и млијеко, послије гушења домаће производње, плаћати много скупље од оног које се трнутно производи у БиХ.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и фармера Републике Српске Владимир Усорац навео је да додатни проблем за привреду БиХ представља и лажирање количине робе која се из земаља ЕУ увози у БиХ гдје увознички лобији приликом увоза приказују много мању количину робе за коју онда плаћају мањи ПДВ, што у великој мјери смањује буџете у БиХ.

Песимизам је захватио и домаће произвођаче меса који тврде да, осим великог увоза, конкурентност домаћег меса знатно коче и царинске процедуре, пише лист.

Директор Заједнице живинара РС Небојша Ракић рекао је да земље окружења не признају сертификат Ветеринарске канцеларије БиХ, па се тако на граничним прелазима чека и по 30 дана да би се урадиле додатне анализе производа.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog