Politika

Новаковић: Инцко, не ваља ти попис

САРАЈЕВО - БиХ има знатно више имовине у иностранству него што је тим ОХР-а пописао и вјероватно ће и даље остати спорно да ли је то све или има још имовине која је остала непописана, изјавио је независни посланик у Представничком дому парламента БиХ Момчило Новаковић.


Новаковић је поводом објављивања списка државне имовине у БиХ, који је сачинио стручни тим ОХР-а, рекао да је за такав попис потребна много шира акција, наводећи да постоји низ предузећа која имају имовину изван БиХ, а која се вјероватно нису одазвала позиву ОХР-а.

Оцјењујући да је дио посла, који је урадио ОХР, знатно лаганији у односу на оно што сада треба да ураде политичари у БиХ, за које сматра да неће лако постићи договор, Новаковић је за "Фокус" рекао да високи представник у БиХ није требало да формира било какав тим за попис имовине, већ да је то требало да ураде домаћи органи.

Посланик СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупшине БиХ Мирко Околић сматра да вјероватно постоји много више имовине него што је наведено у попису ОХР-а, за који каже да "неће имати неке велике користи".

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић каже да је ријеч о беспотребном послу, који није требало да иницира ОХР, већ БиХ по моделу Дејтонског споразума.

"Она имовина која је битна за БиХ, а то је само мали дио, а која је важна за функционисање институција БиХ, треба се одмах укњижити на БиХ. Све остало треба се укњижити на власништво ентитета. По Дејтонском споразуму, сва имовина која се налази на простору ентитета припада ентитетима", нагласио је Јовичић и додао да БиХ има све капацитете да сама заврши посао, "и да се стави тачка на то".

Он сматра да је све то имало за циљ да пописана имовина буде укњижена као власништво државе, што није могуће по Уставу БиХ и Дејтонском споразуму.

Посланик ДНС-а у Народној скупштини РС Драгутин Родић сматра да ОХР-ов попис неће донијети ништа посебно, с обзиром да постоје знатне разлике међу политичарима у вези са начином њеног књижења.

Генерални секретар ПДП-а Гаврило Антонић каже да ће ова странка свој став донијети тек када види комплетан списак пописане имовине.

"Тај посао могао је и раније бити завршен и он није зависио од високог представника, већ и од власти које су од 2004. године биле у БиХ", рекао је Антонић.

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић каже да је питање имовине ријешено кроз Дејтонски споразум и да је имовина власништво ентитета, те да му није јасно како се својина, која има свог титулара, сада може прогласити туђим власништвом.

Ђокић сматра да је ријеч о тешком питању, "а по таквим питањима политички лидери из БиХ, тешко постижу компромис".

Високи представник у БиХ Валентин Инцко објавио је јуче да је тим за попис државне имовине, који је успостављен на основу његове одлуке, 12. августа, пописао укупно хиљаду јединица, од којих је 979 у БиХ, а 21 у седам држава изван БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog