Politika

Инцко: Референдумом се крши много тога

БАЊА ЛУКА - Ако би власти у Републици Српској истрајале у плановима за одржавање референдума, то би представљало, не само кршење Дејтонског споразума, већ и директно кршење неколико резолуција Савјета безбједности УН, тврди високи представник за БиХ Валентин Инцко.


"Ако се ово питање жели искористити као предизборна прича за скупљање јефтиних поена, онда Владу РС нико не може спријечити у томе да на то троши енергију", рекао је Инцко.

Према његовим ријечима, до сада није било ниједне одлуке високог представника која није проведена, па тако ће бити испоштована и посљедња његова одлука /о продужењу мандата страним судијама и тужиоцимау БиХ/.

Инцко је поручио да је вријеме да се проведу реформе и да БиХ крене даље као што раде остале земље у региону, и да треба престати са изазивањем међународне заједнице, јер је дошло вријеме да се ради с њом у интересу цијеле земље.

Он је нагласио да је јасна позиција међународне заједнице, као и његова, о питању уставних аранжмана, посебно у смислу територијалног уређења, а то је да се неће наметати рјешења, него ће се помоћи домаћи дијалог који компромисом и консензусом мора наћи рјешења на задовољство свих.

Инцко је навео да ОХР не може одвести БиХ у ЕУ, већ то могу учинити домаћи политичари, наглашавајући да ће и послије затварања ОХР-а Дејтонски споразум постојати и да се он мора поштовати.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog