Svijet

Колумбија: Убијен отети гувернер

БОГОТА - Луис Куељар, гувернер колумбијске државе Какета, убијен је непосредно након отмице, саопштиле су данас колумбијске власти.


Власти за јучерашњу отмицу оптужују побуњенике из Револуционарних оружаних снага Колумбије (ФАРК), које се још нису огласиле.

Аналитичари наводе да Куељарова отмица указује на то да су побуњеници из ФАРК-а још у стању да изводе рискантне операције упркос чињеници да су ослабљени честим војним офанзивама.

Наоружани побуњеници упали су у Куељарову кућу, убили су једног полицајца и одвели гувернера и његову супругу.

Куељарово тијело војници су пронашли у џунгли недалеко од напуштеног возила.

Вршилац дужности гувернера Патрисија Вега рекла је локланим медијима да влада потврђује да је пронађено Куељарово тијело.

ФАРК је некада била снажна побуњеничка снага која је контролисала велике дијелове Колумбије, међутим бомбашки напади и отмице које су вршили током 40-годишње оружане борбе додатно су олакшале предсједнику Алвару Урибеу да пошаље војску у области које су некад биле у рукама нелегалних оружаних група.

ФАРК у заробљеништву још држи 24 полицајца и војника, од којих су неки отети и прије десет година.

Ова некада снажна побуњеничка група знатно је ослабљена убиствима неколико војних лидера, док њихове редове напушта велики број бораца због честих војних и полицијских напада.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog