Nauka

Нова сумња у аутентичност Торинског платна

ЈЕРУСАЛИМ- На гробљу из времена Исуса Христа археолози код Јеруслима пронашли погребно платно које поново баца озбиљну сумњу у аутентичност чувеног Торинског покрова на коме се виде обриси Исусовог лица.


Археолози су пронашли остатке платна у које је био замотаван покојник из времена када се претпоставља да је живео и Исус Христ.

Анализа платна показала је да се материјал битно разликује од Торинског платна у које је наводно био умотан сам Месија те су закључили да Торинско платно није из времена Христа.

Платно је, за разлику од Торинског, врло једноставног ткања и претпоставља се да је такво ткање било раширено у вријеме Христа.

Вјерује се да је у Торинско платно био умотан Исус Христ након распећа те да су обриси мушког лица на њему обриси лица Христа.

Платно се чува у катедрали св. Јована Крститеља у Торину, а читав низ научника већ је изњео теорије о настанку платна.

Неке од њих, попут теста радиоактивним угљеником, показују да платно није аутентично. Анализа новопронађеног платна доњела је још једно откриће.

Изгледа да су Јевереји оног доба тијело покојника умотавали у двије тканине, једну као покров за тијело, а другу за главу.

Претпоставља се да се то радило како би, у случају да особа заправо није мртва, могла макнути покров с главе и дозвати помоћ.

Ни сама Црква није догматски прихватила вјеродостојност Торинског платна или покрова.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog