Politika

Усвојен закон о накнади штете у рату

БАЊА ЛУКА - Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас по хитном поступку Закон о измјенама и допуни Закона о остваривању права на накнаду материјалне и нематеријалне штете настале у периоду ратних дејстава од 20. маја 1992. до 19. јуна 1996. године.


Помоћник министра финансија РС Драгана Алексић рекла је да је овим законом одредба која се односила на рок подношења захтјева за остваривање права на накнаду нематеријалне штете пред Правобранилаштвом РС измијењена са 28. фебруара 2007. у рок до 28. фебруара 2010. године.

Алексићева у обраћању посланицима да је основни разлог за доношење закона по хитном поступку одлука Уставног суда РС, којом је утврђено да поједине одредбе нису у сагласности са Уставом РС.

Овим законом уређује се поступак, услови и критеријуми за остваривање права на накнаду материјалне и нематеријалне штете физичким и правним лицима по чијим тужбеним захтјевима није правоснажно окончан судски поступак за накнаду штете, као и оним који су поднијели захтјеве за накнаду штете Правобранилаштву РС, те поступак склапања вансудских поравнања за наведену штету, истакла је Алексићева.

Законом је дефинисано да лица по чијим тужбеним захтјевима није правоснажно окончан судски поступак за накнаду штете могу своје право остварити у складу са овим законом, а у супротном њихов предмет ће се уступити мјесно и стварно надлежном суду.

Овај закон је усвојен без скупштинске расправе.

У току је скупштинска расправа о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о порезу на непокретности по хитном поступку .

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog