Društvo

Џендер центар упозорава на неравноправност полова

БАЊА ЛУКА - Жене још не уживају једнака права у области рада и запошљавања, приступу економским ресурсима, учешћу у јавном и политичком животу, те трпе насиље и то најчешће у својим породицама, рекла је директорка Џендер центра Републике Српске Споменка Крунић.


На конференцији за новинаре у Бањалуци поводом обиљежавања 30 година Конвенције о укидању свих облика дискриминације жена, она је истакла да се права гарантована прописаним законима често не поштују.

"РС са свим инстутицијама улаже велике напоре на примјени ове Конвенције, али упркос томе постоје велике диспропорције у уживању права која су прописана законом", тврди Крунићева.

Она је појаснила да је БиХ Конвенцију ратификовала 2002. године чиме је пристала да буде одговорна пред системом УН према својим грађанкама на испуњавању њихових загарантованих права и слобода, а сљедеће године дужна је да извијести УН о постигнутом напретку.

Према њеним ријечима, Конвенција пружа велике могућности свим институцијама власти у свим областима да раде на унапређењу права жена и равноправности полова и да тиме створи боље друштво за све.

"Конвенција је значајна јер даје основу за правичност, равноправност, развој, демократизацију, смањење сиромаштва, насиља у друштву и бољи живот за све", поручила је Крунићева.

Она сматра да се Конвенција не односи само на добробит жена, већ свих грађана.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog