Republika Srpska

РС: Уређење регистра пољопривредних газдинстава

БАЊАЛУКА - Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске Радивоје Братић рекао је да Српска иде неколико корака испред Федерације БиХ у области уређења регистра пољопривредних газдинстава, који ће бити кључ за претприступне фондове ЕУ.


Братић је истакао да су за неконтролисани увоз прехрамбених производа једино рјешење квоте, за које се он залаже.

"У идућој години биће новца за подстицаје, а ресорно министарство се труди свим силама да злоупотребе сведе на минимум, што свједочи о увођењу реда у готово свим пољопривредним гранама, сточарству, мљекарству, шумарству", рекао је Братић.

Говорећи о припреми географско-информационог система, који ће у доброј мјери онемогућити злоупотребе у подстицајима, он је навео да је Министарство пољопривреде РС, не чекајући другу страну, урадило привремени софтвер у вези са регистрацијом пољопривредних газдинстава.

"Радимо на интегралном географско-информационом систему, који ће бити дио општег информационог система Владе РС. Са задовољством могу да кажем да идемо испред и када је у питању регистар пољопривредних газдинстава, регистар клијаната, тржишно-информациони систем и успостављање линка и са Геодетском управом када су у питању земљиште и посједи", рекао је Братић.

Он је навео да Министарство заводи ред у областима које су у надлежности РС, али да има проблема на вишим нивоима.

"Покушавамо да злоупотребе сведемо на минимум иако у нашој надлежности нису конкретне истраге, али нам је циљ да свака марка оде на право мјесто и да од ње имају користи они који се заиста баве стимулисаним дјелатностима", рекао је Братић и нагласио да ће уз добар систем пољопривредници бити газде.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog