Politika

Инцко: Референдум о тужиоцима и судијама би био антидејтонски

ЛАКТАШИ - Високи представник у БиХ Валентин Инцко сматра да због одлуке о продужењу мандата страних судија и тужилаца у БиХ, "која је дио међународних обавеза", неће доћи до референдума у Републици Српској, јер би, како је навео, у том случају био антидејтонски.


Инцко је рекао да је премијеру РС Милораду Додику јуче пренио став да је расподјела државне имовине ствар договора влада у БиХ.

"Код међународних обавеза стање је такво да ентитети морају помагати држави у испуњењу међународних обавеза", изјавио је Инцко синоћ.

Инцко је рекао да је Додику јуче уручио диск о попису државне имовине и да је са њим разговарао о актуелној ситуацији и посљедњим одлукама ОХР, о продужењу мандата међународних судија и тужилаца у БиХ.

Додик је јуче рекао да је у разговору са Инцком поновио чврст став о противљењу наметању одлука, као и да ће се о томе одредити Народна скупштина РС.

"Сматрамо да је неопходно да се проведе и изјашњавање грађана о томе шта мисле о Дејтонском споразуму и наметању одлука. Ми смо уочили техничке недостатке у Закону о референдуму, као што је одредница о томе да се референдум треба провести у року од 30 дана, а имајући у виду сложену процедуру одлучивања везано за могућност подизања вета, значи да се тај рок не би могао испоштовати. Зато ћемо морати да приђемо, прије свега, измјени Закона о референдуму", рекао је Додик.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog