Društvo

Све више се пуца по БиХ

БАЊА ЛУКА - Број оружаних инцидената у БиХ у посљедњих годину дана четвороструко је већи него 2008, подаци су УНДП-а.


Шеф Одјељења за безбједност и правду УНДП-а Амна Бербић изјавила је за "Независне новине" да се до овог податка дошло на основу анализа које ова организација проводи већ неколико година у БиХ, те да се оружани инциденти, узроковани нелегалним посједовањем наоружања, углавном односе на убиства, оружане пљачке, нападе на тијело и живот.

"Већина жртава употребе оружја су мушкарци, у 90 одсто случајева, а готово 100 одсто су мушкарци и починиоци", рекла је Бербићева.

Социолог Иван Шијаковић објашњава да је прошло неколико година од првих провјера које су се дешавале код грађана, те да се народ опустио и почео да прибавља, па и кријумчари оружје.

Шијаковић истиче да је оружје "саставни дио свакодневице и начина живота, дакле, средство за свакодневну употребу".

"То је нешто што је везано за традицију, а пошто је све више насилника и криминалаца, њима то користи као средство за рад", сматра Шијаковић, наглашавајући да је то одраз друштвеног стања.

Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност у парламенту БиХ Иво Миро Јовић каже да према званичним показатељима има више од милион комада легално подијељеног оружја, те да међу легално наоружаним грађанима има оних који посједују и по три и више комада оружја.

"Када је оформљена професионална војска, власти у БиХ су легално подијелиле око 160 000 дозвола за оружје у ФБиХ и око 140.000 у РС што значи да су они који су носили униформу добили оружје да га носе потпуно легално", каже Јовић и наглашава да је то пољедица несређене земље у којој се биљежи пораст криминалитета.

Начелник Крим-полиције РС Гојко Васић каже да у РС није забиљежено драстично повећање употребе оружја, те да нема битних одступања за посљедњих неколико година када су у питању кривична дјела типа заплијене нелегалног оружја и изазивања опште опасности.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog