Društvo

Шпирић: Странци би да контролишу РАК

БAЊA ЛУКA - Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић изјавио је да су апсолутно нетачне тврдње представника међународне заједнице у БиХ да Савјет министара угрожава независност Регулаторне агенције за комуникације.


"БиХ треба да буде апсолутно независна од међународног уплитања. Ове тврдње представника међународне заједнице у БиХ апсолутно нису тачне. То је, уствари, јасан знак да они желе да управљају РAК-ом", рекао је Шпирић.

Представници ОХР, ОЕБС и делегације ЕУ у БиХ у заједничком писму саопштили су јуче да се "Савјет министара у БиХ мора уздржати од угрожавања независности РAК".

Они су изразили забринутост "због покушаја Савјета министара да да своје тумачење одредаба Закона о комуникацијама и уведе националне и политичке критеријуме за одабир чланова Савјета РAК-а".

Високи представник у БиХ Валентин Инцко, представник ОЕБС-а за слободу медија Миклош Харашти, вршилац дужности шефа Мисије ОЕБС-а у БиХ Вадим Кузњецов и вршилац дужности шефа делегације ЕУ у БиХ Борис Јарочевич нагласили су да именовање чланова Савјета РAК-а и директора РAК-а треба да буде засновано искључиво на интегритету, знању и професионалним заслугама.

Они су навели да закон и Устав БиХ у довољној мјери гарантују равноправну националну заступљеност унутар Савјета РAК-а.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog