Republika Srpska

ММФ одобрио другу траншу кредита Србији

БЕОГРАД- Међународни монетарни фонд одобрио је Србији траншу кредита од 349,6 милиона евра, чиме је овог држави одобрено коришћење од укупно 1,12 милијарди евра, саопштено је из ММФ.


Ову одлуку је донио Извршни одбор ММФ у Вашингтону, након што је завршио други преглед учинка српске привреде, на основу програма предвиђеног стенд бај аранжманом.

Замјеник извршног директора ММФ Такатоши Като изјавио је да је утицај глобалне финансијске и економске кризе на Србију до сада успјешно сузбијен.

"Програм српских власти има за циљ да помогне у превазилажењу изазова насталих услед кризе економије, као и да обнови јавне финансије средњорочно гледано", додао је Като.

Като је навео да је економска политика српских власти, уз подршку стенд бај аранжмана, и активности на стабилизацији тржишта, повећала међународне резерве, олакшала притисак на девизно тржиште и помогла мобилисању значајне међународне финансијске помоћи са циљем да се подржи буџет Србије и њен економски опоравак.

Он је додао да ће то бити од кључног значаја како би била очувана финансијска стабилност и створили услови за повратак динамичног, уз одрживи економски развој.

Србија је до сада повукла око 800 милиона евра из кредитног аранжмана са ММФ-ом, док је за евентуално повлачење остало још 2,2 милијарде евра.

Сва средства из овог стенд-бај аранжмана требало би да иду у девизне резерве за одбрану стабилног курса динара.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog