Politika

Ђелић: Можда Холандија пристане и прије Брамерцовог извјештаја

БЕОГРАД - Потпредсједник Владе Србије Божидар Ђелић рекао је да је технички могуће да Холандија пристане да и прије извјештаја хашког тужиоца Сержа Брамерца о сарадњи Србије са Хашким трибуналом да зелено свјетло за почетак процедуре кад је у питању кандидатура Србије за чланство у ЕУ.


"Чак је и политички могуће. Друго питање је да ли можемо добити статус кандидата без окончања сарадње са Трибуналом", рекао је Ђелић.

Да би Савјет министара ЕУ ставио на дневни ред свог засједања питање српске кандидатуре, како је рекао Ђелић, потребан је консензус свих 27 чланица.

"За добијање статуса кандидата до краја следеће године једина препрека Србији може да буде питање Хага, а једина непознаница на том путу је мишљење земаља чланица о степену наше сарадње са Трибуналом", рекао је Ђелић.

Ђелић је рекао да након тога слиједи други корак, а то је да министри дају зелено свјетло Европској комисији да размотри колико је Србија спремна да буде кандидат.

На питање да ли би препрека да Србија успјешно одговори на упитник Европске комисије могла да буду питања "гдје су вам границе" или "колико становника имате", с обзиром на неријешен проблем Косова, Ђелић каже да то неће бити препрека и да границе Србије укључују Косово.

"Има оних који покушавају да у нашу кандидатуру унесу црв сумње и инсинуирају да смо нешто тајно морали да дамо за узврат. Нема ничег тајног. Нећемо пристати ни на какав уступак око Косова због европских интеграција и то је познато свим нашим европским партнерима. Ни они по питању Косова нису сагласни", додао је он.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog