Politika

Црна Гора: Зашто чекати на односе са Приштином

ПОДГОРИЦА - Црна Гора нема разлога да чека одлуку Међународног суда правде у Хагу да би успоставила дипломатске односе са Косовом, рекао је црногорски министар иностраних послова Милан Роћен.


Роћен је рекао да је Црна Гора била довољно увиђавна према Србији, јер је чекала да буде окончан процес изношења аргумената пред Међународним судом правде у Хагу о легалности проглашења независности Косова.

Шеф црногорске дипломатије нагласио је да се укупни односи Црне Горе и Србије, који су прожети бројним везама, не могу гледати само кроз косовску призму.

"Разумијемо интересе Србије, али исто тако очекујемо да Србија разумије нас", рекао је Роћен.

На питање зашто у власти постоје контрадикторни ставови, с обзиром на то да су предсједник Црне Горе Филип Вујановић и потпредсједник Владе Светозар Маровић рекли да ће Подгорица поштивати одлуку Суда у Хагу и да неће успостављати дипломатске односе са Косовом док она не буде донсена, Роћен је одговорио да су то мишљења одговорних људи.

"Влада, која води спољну политику, има своју одлуку о признању Косова чија ће реализација бити заокружена успостављањем дипломатских односа. За то је задужено Министарство иностраних послова", рекао је Роћен.

Косово је једнострано прогласило независност у фебруару 2008. године. Пред Међународним судом правде у Хагу почетком децембра проведена је расправа о легалности независности Косова у којој је аргументе изнијело 28 земаља.

Савјетодавно мишљење Суда, које није обавезујуће, очекује се половином идуће године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog