Svijet

Обама разочаран исходом у Копенхагену

ВАШИНГТОН - Америлчки предсједник Барак Обама изјавио је данас да је оправдано разочарање исходом самита УН о климатским промјенама у Копенхагену.


"Мислим да је оправдано што су људи разочарани исходом самита у Копенхагену. Оно што сам рекао јесте то да је боље од потпуног краха у Копенхагену и огромног корака уназад то што смо макар на неки начин одржали став и није било превише узмицања од полазне тачке", рекао је амерички предсједник.

Договор постигнут Обамим посредовањем Шведска је назвала катастрофом за човјекову околину, британски премијер Гордон Браун оцијенио је да је самит био "у најбољем случају пун пропуста а у најгорем хаотичан", док су активисти покрета против климатских промјена изразили још јаче критике.

На разговорима у Копенхагену постигнути су минимални споразуми у којима нема циљева за смањење штетних гасова и обуздавања глобалног отопљења пошто земље у развоју и развијене земље нису могле да превазиђу несугласице. Поједини су издвојили Кину као једног од криваца за неуспјех самита.

Британски министар за климатске промјене Ед Милибанд је у тексту објављеном у листу "Гардијан" навео да је Кина ставила вето на два предложена споразума о смањењу емисија, "упркос подршци коалицији развијених и велике већине земаља у развоју".

Кина је негирала оптужбе истичући да су одређени британски политичари "били дио политичког плана чији је циљ избјегавање одговорности коју треба преузети према земљама у развоју и изазивање неслагања међу земљама у развоју."

Обама није никога оптуживао али је рекао да је кинеска делегација "прескала преговоре" прије његове интервенције.

Амерички предсједник испословао је договор са Кином, Индијом, Бразилом и Јужном Африком у посљедњих неколико часова конференције након личних билатералних састанака са лидерима четири државе.

Он је нагласио да су "макар успјели да се сагласе о необавезујућим циљевима за све земље - не само за САД, Европу већ и за Кину и Индију, који ће унапријед гледано, бити највећи загађивачи"

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog