Društvo

Писмо СПЦ Месићу и Косоровој

БЕОГРАД - Српска православна црква припрема писмо предсједнику Хрватске Стјепану Месићу и премијеру Јадранки Косор у којем ће затражити да тзв. хрватска православна заједница не буде регистрована.


Писмо ће потписати епископи далматински Фотије и горњокарловачки Герасим, пошто се ова заједница појавила на територији ове двије епархије, тачније у Огулину и Задру.

Епископ Фотије рекао је да на сједници Синода СПЦ у сриједу није било много говора о овој заједници, осим што је договорено да он и владика Герасим заједно потпишу писмо, који би требало бити послато већ данас или у петак.

"О формирању такве организације сазнали смо из медија и, према нашим информацијама, она још није регистрована, него је у фази оснивања", рекао је епископ Фотије и додао да не може још да открива детаље писма, али да ће оно бити веома јасно и са снажном аргументацијом и да ће се захтијевати да оваква организација, са иконографијом која подсјећа на Независну Државу Хрватску, не буде регистрована.

На питање да ли ће најава формирања "хрватске православне заједнице" узнемирити вјернике СПЦ у Хрватској или их угрозити, владика Фотије је рекао да "не би требало".

"Таква организација још није озваничена и, колико знам, не броји много људи. Ипак, став СПЦ ће бити јаван, јер, чим завршимо писмо Косоровој и Месићу, оно ће бити објављено на нашој интернет-презентацији", додао је епископ Фотије.                


Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog