Nauka

Проналазаштво као умјетност технике

''У овој непрегледној васиони којој очигледно не сагледасмо ни почетка ни свршетка у простору и времену, владају исти природни закони које смо упознали на нашој Земљи. Јединствена природа, безгранична и вјечна мајка свих нас'', стоји на једном од плаката у бањолучком Дому омладине.


 

И то је само једна од свијетлих мисли ''путника кроз васиону и вијекове'', великана свјетске науке, Милутина Миланковића, у мноштву других података, слика, објашњења из његовог живота у виду изложбе која је послужила као декор и увод у  јучерашњи догађај приређен од стране Савеза иноватора Републике Српске.

Ко је био довољно радознао да дође у Дом омладине, а било је ту дјеце из једне бањолучке основне школе, коју је довео њихов професор физике, било је ту млађих и старијих проналазача, иноватора и осталих радозналаца, могао је да сазна о познатим и непознатим дјелима којима је Никола Тесла задужио људски род, о грађевинским подухватима Милутина Миланковића, његовим ''Канону осунчавања Земље'', сада у вријеме климатских промјена често навођеном. Затим о једанаест начина кретања планете Земље, математичким објашњењима ледених доба, ''српским кратерима'' на Мјесецу, математици нашег језика и разлици у односу на Јапански, и многим другим интересантим стварим везаним, мање или више, за поменута два великана науке.

Стварни повод за окупљање је била промоција двије књиге Митра Бороје, магистра електротехнике, професора, проналазача, истраживача, пјесника и једног од  оних људи чији спектар интересовања никада није могао стати у слова назива само једног занимања. Радознали дух, најближе речено.

Рођен у мјесту Бјелајце код Мркоњић Града, а према сопственом признању велики дио времена у животу посвећујући пребирању по прашњавим списима архива Српске академије наука и умјетности и Теслиног музеја у Београду, хранио је своју радозналост и истраживачки дух мислима, изумима, идејама и причама из живота Николе Тесле. То је произвело резултате у виду књига: ''Тесла и кибернетика'', ''Тесла је рекао и рекли су о Тесли'' и многих других, укључујући двије нове и јучерашњом приликом представљене књиге, ''Никола Тесла и Милутин Миланковић'', те јединствен ''Еп о Тесли'', у 3303 стиха, на чије писање су га подстакли случајни сусрети са стиховима великих српских пјесника о овом научнику.

Посвету у виду десетерца ће убрзо добити и Милутин Миланковић а у припреми је и књига ''Тесла, Миланковић и календар''.

Секретар Савеза иноватора РС Љубиша Пешић је правећи пресјек активности удружења у прошлој години, као најзначајнији навео успјех Мирослава Тешића из Котор Вароши, тачније успјех његове вјетротурбине  на Свјетској изложби у Њујорку. Пешић је истакао акцију у оквиру које су штампане књиге о Милутину Миланковићу и дијељене основним школама.

Присутан и рјечит је био и предсједник Синдиката науке и технологије и образовања РС, Стеван Милић, који је сликовито објаснио своје разочарење у медије ријечима да ''када неки поп поклања Телевизор некој школи, снимају га бар три камере, а то што овдје нема телевизије је национална брука'', и то у години, додао јекада су за Миланковића чули и они који се никада нису сусретали са његовим дјелима нити знали за њих.

''У свим разредима, у свим школама има много талентоване, надарене и радознале дјеце'', вели на крају Митар Бороја, но ''они други су увијек гласнији, а то је због тога што се показало да је врлина свих проналазача сромност и повученост, а не жеља за показивањем и хвалисањем''. Упркос свему има младих проналазача и оних који то још нису, али се у њиховој жељи за сазнањима и проналасцима виде обриси будућих иноватора или научника и то у времену када  су дјечја радозналост са свих страна спутава и затрпава, али издвајања за науку  и интерес и подстицај за њен развој се морају увећати наредних година. Ако ништа, а оно бар науштрб ''спортско-забавних'' манифестација, којима нисмо оскудјевали ове године.

Галерија слика

Жељко Свитлица

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog