Svijet

У Мексику ове године убијено 12 новинара

МЕКСИКО СИТИ - У Мексику је ове године убијено 12 новинара, а посљедње убиство догодило се прошле недјеље у љетовалишту Тулум, саопштили су званичници удружења за људска права.


Алберто Веласкез из листа "Експресионес де Тулум" убијен је у уторак у Тулуму, приобалном граду око 130 километара јужно од Канкуна, који привлачи много туриста због рушевина народа Маја.

Веласкез је у својим чланцима критиковао локалне званичнике, а његов лист је у више наврата примио пријетње, саопштила је Комисија за заштиту новинара.

У саопштењу се наводи да је Веласкеза убио један мотоциклиста и да се вјерује да је то повезано са његовим писањем.

Веласкез је основао лист у јуну и радио је као адвокат, саопштило је Грађанско удружење новинара Маја Ривијере. Исти извор наводи да је Веласкез, прије него је подлегао у болници наводно оптужио помоћнике градоначелника Тулума за своју смрт.

Градоначелник Маријано Дзул осудио је убиство и рекао да његова влада неће толерисати овакве нападе.

Комисија за заштиту новинара саопштила је да је најмање 17 новинара убијено у Мексику од 1992. године као директна освета због њиховог рада.

"Мексико је постала опасна земља за новинаре", саопштила је Национална комисија за људска права, наглашавајући да је 57 новинара убијено од 2000. године, а осам је нестало.

Напади на новинаре, укључујући убиства, бомбашке нападе на новинске куће, пребијање и друге облике злостављања, порасли су током протеклих 10 година са 13 - 2000. године на 70 ове године.

Комисија за људска прва, која може издати само необавезујуће препоруке, затражила је од власти у мексичкој савезној држави Кинтана Ру истрагу Веласкезовог убиства.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog