Svijet

Тимошенко: Немамо проблема са исплатом гаса

КИЈЕВ/МОСКВА – Украјинска премијерка Јулија Тимошенко је негирала оптужбе руског гасног гиганта „Гаспрома” да је Кијев суочен са проблемима исплате за децембарске испоруке земног гаса.


 

„Украјина јасно и чврсто уређује своје финансије и током кризе” изјавила је Тимошенкова.

Украјинска премијерка је тако реаговала на јучерашњу изјаву шефа „Гаспрома” Алексеја Милера који је рекао да су угрожена украјинска плаћања за децембарску испоруку гаса.

Половином децембра дошло је до тренда редукције узимања гаса, упркос хладноћама које су владале, што потврђује да је Украјина суочена са озбиљним тешкоћама при будућим исплатама за гас, изјавио је према агенцији РИА Новости, први човек „Гаспрома”.

Русија и Украјина су протекле седмице постигли договор да ће због новогодишњих празника бити продужен рок за исплату испорука руског гаса Кијеву.

Украјина је ове године платила на вријеме све рачуне за руски гас, док ће за децембарске испоруке Кијев морати да намири рачуне до 11. јануара идуће године.

Претпоставља се да ће децембарски рачун због хладног времена достићи милијарду долара (694,54 милиона евра) са 770 милиона долара у новембру.

Због спора Кијева и Москве око цијене гаса, јануара ове године је око двије седмице био заустављен транзит руског гаса преко територије Украјине до европских земаља.

Из Русије потиче приближно четвртина гаса за Европску Унију, при чему се готово 80 одсто руског гаса у Европу испоручује преко Украјине, а остатак преко Бјелорусије.

Аналитичари, међутим, претпостављају да Русија према Украјини неће бити толико „тврда” јер постоји прилично велика вјероватноћа да ће на јануарским предсједничким изборима у Кијеву побиједити проруски кандидат, наводе новинске агенције.

Словачка агенција ТАСР и друге агенције су данас објавиле да је Русија прекинула јануарске испоруке нафте преко украјинске луке Јужниј.

Трговци су, наиме саопштили да их је руски „Транснефт”, који управља нафтоводима, обавестио, без образложења, да прекину све своје планове који се односе на јануарски извоз сировина преко те украјинске луке.

У понедељак ће им, наводно, бити саопштено какве алтернативне правце за испоруку енергетских сировина предлаже „Транснефт”.

Нафтне компаније сада морају да преусмјере око пола милиона тона нафте намијењене за испоруку преко украјинске луке Јужниј према другим дестинацијама.

То се односи на фирме, попут, „Росњефта”, ТНК-БП и „Татнефт”.

Лука Јужниј је остала једина украјинска лука преко које Русија још транспортује нафту на запад, након што је почетком 2009. године зауставила експорт црног злата преко Одесе.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog