Svijet

Ухапшени завјереници против турског вицепремијера

АНКАРА - Осам турских војника ухапшено је због сумње да су били умијешани у завјеру против вицепремијера Турске Булента Аринџа, саопштила је турска војска.


Осморица војника притворена су у војној касарни у Анкари у којој су смјештене елитне турске јединице након што их је испитао цивилни тужилац, наводи се у саопштењу објављеном на сајту војске.

Два војника ухапшена су данас у близини куће Аринџа у Анкари, али су убрзо пуштена, након што је полиција претражила њихове куће, заплијенила компјутере и електронске базе података. Неки медији јавили су да су ова двојица била умијешана у планирање убиства Аринџа.

Војска је одбацила тврдње да је дио неке завјере и нагласила да су два ухапшена војника истраживала убаченог агента у војсци, који је цивилима одавао повјерљиве информације.

Турски премијер Реџеп Ердоган састао се данас главнокомандујућим турске војске Илкером Басбугом. Овај сусрет, који претходно није најављен, трајао је више од три сата.

"Премијер се информисао у вези са унутрашњом и спољном безбједности", саопштила је влада.

Војници су ухапшени само неколико дана након што је Басбуг упозорио на "психолошку кампању" блаћења турске армије и изразио забринутост због "могућих сукоба међу институцијама".

Десетине осумњичених, међу којима и пензионисани генерали, осумњичени су да су припадници секуларистичке мреже која планира атентате и политички хаос како би изазвала војни пуч у земљи против владајуће Партије правде и развоја /АКП/, са исламистичким коријенима.

Мета тужилаца су и истакнути новинари и интелектуалци познати као АКП критичари што је изазвало оптужбе да се истрага претворила у владину кампању застрашивања противника.

Војска, која себе види као чувара турског секуларног система, оборила је четири владе од 1960. године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog