Republika Srpska

Пријем за иноваторе из Српске

БАЊА ЛУКА - Прво мјесто у категорији Реализоване иновације и Енергетска ефикасност и награду од 13.000 КМ, на Такмичењу за најбољу технолошку иновацију "ТНТИ 2009", из Републике Српске освојио је Драган Тешић из Котор Вароши.


Тешићев изум је турбина са вертикалном осом која ствара алтернативну енергију за напајање телекомуникационих базних станица.

Друго мјесто и 9.500 КМ у овој категорији освојила је Слободанка Чомић из Требиња за увођење у органску производњу и плантажирање садница смиља, док је прво мјесто у категорији Иновативне идеје и 4.000 КМ освојила Вукосава Божић за мобилну каду за његу непокретних болесника.

Министар науке и технологије РС Бакир Ајановић, на пријему за побједнике из РС у овом такмичењу, рекао је данас у Бањалуци да је ово трећа година да иноватори из РС учествују у на овом такмичењу, те да сваке године имају све боље резултате.

"Овај начин тамичења је значајан, јер промовише предузетништво и иновативну климу", истакао је Ајановић.

Драган Тешић је рекао да иноватори на оваквим такмичењима стичу драгоцјено искуство, те да треба вјеровати у своје идеје и правилно их представити да би привукле инвестиције.

"Ова турбина је јединствен производ у свијету, а за њу смо добили и престижну награду у Њујорку", истакао је Тешић.

Такмичење за најбољу технолошку иновацију у РС и ове године се одржавало у заједничкој организацији са Србијом, а министар Ајановић је уз министра науке и техолошког развоја Србије Божидара Ђелића био члан жирија у финалу 17. децембра у Београду.

Организатори овог значајног такмичења у Србији су Министарство за науку и технолошки развој, Факултет техничких наука из Новог Сада, Привредна комора и Радио-телевизија Србије, а у РС Министарство науке и технологије и Агенција за развој малих и средњих предузећа РС.

Овогодишње такмичење се одвијало у пет категорија: Реализоване иновације, Енергетска ефикасност, Иновативне идеје, Потенцијали и Иновативне општине.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog