Republika Srpska

Покренут стечај у Певецу

БАЊА ЛУКА - Бањолучки Основни суд данас је покренуо претходни стечајни поступак над предузећем "Певец" у Бањалуци.


За привременог стечаног управника именована Мирјана Голић из Градишке.

У саопштењу из Основног суда наводи се да је одређена привремена мјеру забране стечајном дужнику да без сагласности привременог стечајног управника располаже покретном и непокретном имовином, новчаним средствима и правима стечајног дужника.

Суд је изрекао и мјеру забране појединачних принудних извршења покренутих против стечајног дужника и привремено их обуставио.

Привремени стечајни управник дужан је да обезбиједи имовину стечајног дужника и спријечи њено пропадање, те утврдити да ли су испуњени услови за отварање стечајног поступка.

Суд у Бањалуци донио је ову одлуку након што је прошле седмице покренут стечајни поступак и у бјеловарском "Певецу".

Предсједник Гранског синдиката трговине, туризма, угоститељства и услужних дјелатности РС Горан Савановић раније је изавио да је Синдикат трговине, поучен искуством из Хрватске, правовремено реаговао у случају "Певец" и поднио захтјев за стечај.

Дејан Пејаковић, предсједник Синдиката радника "Певеца", рекао је раније да стечај са реорганизацијом представља најбоље рјешење.

"Прије неколико дана уплаћена је такса од три хиљаде КМ како би предстечајни поступак могао бити покренути", каже Пејаковић.

"Певец" радницима дугује три плате и уплату пореза и доприноса, а дуговања према добављачима смањена су кроз компензацију.

Директор београдског "Певеца" Драган Малиновић сматра да тај центар неће отићи у стечај, јер ће 28. децембра почети преговори с највећим вјеровником ОТП банком Србија о реструктурисању "Певеца".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog