Republika Srpska

Буџет Српске зависи од ММФ

БАЊА ЛУКА - Посланик СДА у Клубу посланика СДА/СДП БиХ у Народној скупштини Републике Српске Зинајда Хошић истиче да у 2010. улазимо са буџетом чије испуњавање зависи од Међународног монетарног фонда.


Хошићев упозорава да ће, у случају да се не дође друга транша стендбај- аранжмана, бити тешко остати у предвиђеном оквиру од 1,6 милијарди КМ.

"Што се тиче политике, неће бити већих активности у вези са уставним промјенама, јер је то ризично чинити у изборној години, али се надам да ће све бити учињено да од 1. јула 2010. добијемо безвизни режим" - рекла је Хошић.

Хошићева оцјењује да је година била тешка и у политичком и у економском смислу, те да нас је свом снагом погодила свјетска економска криза која се одразила на све сегменте живота и на све буџете и произвела пад производње, отпуштање радника, неодрживост привреде и затварање малих радњи и чак и предузећа, нарочито у прерађивачкој индустрији, гдје су дошли у питање извоз и конкурентност.

У политичком животу биле су многе активности које се односе на уставне промјене и испуњавање услова за либерализацију визног режима - наводи она и додаје да није пуно учињено, јер су сви покушаји уставних промјена пропали, а мали помак десио се код визне либерализације.

Хошићева подсјећа да економску стручњаци упозоравају да ће криза бити већа него у 2009. години. "Буџет Републике Српске је амбициозно замишљен. Добро је бити амбициозан, али релано амбициозан" - наводи она.

Што се тиче изборне године, Хошићева очекује боље резултате СДА него 2006. године, када је Странка за БиХ "реториком и нереалним захтјевима добила изборе".

"У ове четири године наши бирачи су искристалисали ставове и видјели да то није била реална политика, него чиста и неостварива еуфорија, јер у ове четири године БиХ не само да је стагнирала, него се вратила уназад. Осим тога, СДА је у свим разговорима показала да је за компромис" - појаснила је Зинајда Хошић.

Као најпозитивнији догађај на регионалном плану она је навела укидање виза за грађане Србије, Црне Горе и Македоније.

"Послије свега што је Србија у нашој блиској прошлости била, под каквим је ембаргом живјела и какву је анатему носила, ипак је својом позитивном политиком и позитивним руководством успјела скинути све блокаде и уђе у безвизни режим. Не видим догађај у региону који би био важнији од тога", закључила је она.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog