Republika Srpska

Цигарете у новој години скупље за пола марке

БАЊА ЛУКА - У БиХ од данас су, у складу са новим Законом о акцизама, цигарете скупље за минимално пола марке.


Директор Фабрике дувана Бањалука Дубравко Прстојевић рекао је раније да ће кутија цигарета ове фабрике, зависно од бренда, у просјеку бити скупља за око 45 фенинга.

"Ми и даље инсистирамо на што нижој цијени производа, јер производимо цигарете за сиротињу у БиХ и не желимо својим цијенама да утичемо на буџет наших конзумената", рекао је Прстојевић.

Он сматра да је одлука Управног одбора Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ о утврђивању посебне и минималне акцизе на цигарете некоректна јер, како каже, прво треба ускладити плате грађана БиХ, а онда директиве.

Основни брендови Фабрике дувана Бањалука су "морава", "лонг", "херцеговина" и "порт".

Управни одбор УИО донио је одлуку о утврђивању посебне и минималне акцизе на цигарете која ће се примјењивати од данас. Уз пропорционалну акцизу по стопи од 42 одсто, обрачунаваће се и посебна акциза у износу од 0,30 КМ по кутији цигарета.

У складу са том одлуком и Законом о акцизама, порески обвезници требали су до 30. новембра УИО доставити нове малопродајне цијене цигарета, које ће бити на тржишту БиХ од данас.

Према ријечима Сеада Хаџимусића, директора продаје Фабрике дувана Сарајево, провођење новог Закона о акцизама у БиХ резултоваће повећањем цијена цигарета које производи ФДС за минимално 50 фенинга.

"Калкулације о новим цијенама се праве и могу рећи да ће поскупљења бити значајна. Прошли пут када је повећана акциза, Фабрика дувана Сарајево се одрекла добити и није мијењала цијене производа, али сада немамо тај простор и могу рећи да ће цијене бити веће за минимално пола марке", рекао је Хаџимусић.

Фабрика "Ровињ" раније је најавила да од 1. јануара неће подизати цијене, због растуће економске кризе.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog