Svijet

Кина ухватила 5.400 онлајн педофила

ПЕКИНГ – Кинеске власти су током прошле године ухапсиле око 5.400 људи повезаних са ширењем порнографије на Интернету и најавиле су да ће пооштрити контролу те глобалне мреже.


Кина је већ позната по веома оштрој контроли Интернета која подразумева честе прекиде саобраћаја и забрану многих сајтова.

Министарство за јавну безбедност Кине је у саопштењу навело је да је „прочишћавање Интернета” и борба против онлајн криминала у блиској вези са стабилношћу земље.

„Развратни и порнографски садржаји озбиљно трују онлајн средину, подривају друштвени морал и представљају опасност за физичко и психолошко здравље младих људи. Зато морају строго да буду контролисани”, наводи се у саопштењу.

Министарство је додало да је у 2009. са Интернета избрисано око 9.000 порнографских сајтова.

Најавило је да ће будуће активности бити усредсријеђене на кинеске Интернет оператере веб сајтова регистрованих у иностранству, као и на компаније које обезбјеђују Интернет сервисе или региструју домене и изнајмљују виртуални простор за сајтове са порнографским садржајем.

Министарство је такође понудило новчану награду за грађане који буду по том питању имали „корисне информације”.

Кинеска влада је више пута поновила да су главне мете њене веб цензуре порнографија, коцкање и други сајтови који наносе штету друштву.

Критичари, међутим, сматрају да је то само покриће за блокирање осјетљивих политичких садржаја.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog