Svijet

Oбама брани напоре своје администрације

ХОНОЛУЛУ - Амерички предсједник Барак Обама рекао је да је Нигеријац који је покушао да изврши бомбашки напад у америчком авиону члан мреже Ал каида и да га је обучила и опремила ова исламистичка милитантна мрежа.


Бранећи напоре своје администрације у борби против тероризма и одбацујући критике републиканаца, Обама је рекао да је добио прелимиране резултате анализе коју је затражио у вези са процедурама провјере авио саобраћаја и "система провјере листе терориста", а да у наредних дана очекује коначне резултате.


Обама, који је тренутно на одмору на Хавајима, затражио је раније студију о "људским и системским грешкама и пропустима" који су омогућили 23-годишњем Умару Фаруку Абдулмуталабу да уђе у авион компаније "Нортвест ерлајнз" 25. децембра са експлозивом у одјећи.

"Истрага о инциденту на Божић се наставља и сваки дан добијамо неке нове информације", рекао је Обама у свом недјељеном обраћању нацији.

Обама је додао да се према досадашњим информацијама Абдулмуталаб придружио једној подгрупи Ал каиде под назвиом Ал каида на Арабљанском полуострву, која га је обучила, опремила експлозивом и дала му упуте како да уништи авион.

Републиканци су оптужили Обаму за погрешан однос према цијелом инциденту, као и да није довољно учинио на спречавању напада на САД.

Обама је већину свог говора искористио да брани потезе своје администрације укључујући повлачење војника из Ирака, повећање снага у Авганистану и јачање веза са Јеменом, земљи у којој је Абдулмуталаб провео извјесно вријеме прије напада.

Амерички предсједник сазвао је састанак шефова обавјештајних служби САД, који ће бити одржан наредне седмице у Бијелој кући и на коме ће се разматрати како спријечити сличне нападе у будућности.

Припадници америчких обавјештајних служби и званичници група које се боре против тероризма рекли су да су шпијунске агенције дошле до важних информација о Абдулмуталабу и намјерама лидера Ал каиде у Јемену, неколико мјесеци прије напада 25. децембра.

Трагови сежу око четири мјесеца прије напада када је Национална безбједносна служба пресрела комуникацију између лидера Ал каиде у Јемену у којој се разматра могућност ангажовања "нигеријског бомбаша" за нападе на САД.

ЦИА је први пут сазнала за Абдулмуталаба у новембру када је његов отац дошао у америчку Амбасаду у Нигерији и затражио помоћ да нађу његовог сина, рекао је портпарол.

ЦИА је тада у сарадњи са Амбасадом додала Абдулмуталаба и његове могуће контакте у Јемену у америчку терористичку базу података и његову биографију упутила Националом центру за борбу против тероризма.

Иако су информације биле забрињавајуће један званичник ЦИА је рекао да су те информације о Абдулмуталабу ипак биле површне.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog