Republika Srpska

Никшић: Рудари већ четврти дан у јами, уздају се у Ђукановића

НИКШИЋ - Рудари Рудника боксита из Никшића саопштили су касно синоћ да неће излазити из јаме Биочки стан на рудокопу Сеоца, у којој су већ четири дана, док им премијер Црне Горе Мило Ђукановић не буде потписом гарантовао реализацију социјалног програма и исплату дуговања.


"Остајемо док премијер све то потписом не гарантује", рекли су представници рудара, који нису жељели да коментаришу приједлог власника компаније "Нексан" Миодрага Давидовића да ће својом имовином гарантовати банкама како би запосленима у Рудницима боксита одмах биле исплаћене све заостале плате.

Према Давидовићевом приједлогу, управа "Боксита" би компанији "Нексан" вратила новац према динамици исплате коју је предложио премијер Ђукановић.

"Обишао сам рударе и саопштио им своју одлуку", рекао је Давидовић и додао да је то саопштио и извршном директору "Боксита" Игору Кисенкову.

Рудари су одлучили да од данас прекину сваки контакт са јавношћу и да сутра увече саопште даље потезе.

Јуче је у никшићкој болници указана љекарска помоћ двојици рудара, који су се, без обзира на упозорења, поново вратили у јаму.

Рударима смета и дим од ватре, коју су принуђени да ложе на земљи, као и гасови из рудокопа, па због тровања и гушења свакодневно по неколико њих мора затражити љекарску помоћ.

Рудари захтијевају исплату двије зараде, регреса, двије зимнице и осталих дуговања, наставак производње у свим секторима у предузећу и поштовање Колективног уговора.

Исплата августовске и септембарске зараде запосленима почела је у четвртак око 13.00 часова, а преговори са премијером, којем рудари, како су рекли, једино вјерују, нису успјели.

Ђукановићев позив да изађу из јаме и приме двије зараде, док ће им остала дуговања бити исплаћена у наредна два мјесеца, рудари нису прихватили, већ су поручили да ни по цијену живота неће изаћи док не буду испуњени захтјеви.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog