Svijet

Убица из Еспа бирао жртве

ХЕЛСИНКИ - Косовски Албанац Ибрахим Шкуполи, који је у финском граду Еспо убио петоро људи и потом извршио самоубиство, жртве је ликвидирао систематски и није пуцао насумично, саопштила је финска полиција.


Прелиминарном истрагом утврђено је да је Шкуполи пажљиво испланирао напад и жртве, саопштила је полиција.

Четрдесетрогодишњи Шкуполи убио је у шопинг центру Село четири радника у продавници хране "Призма", док је своју бившу дјевојку, такође, радника у овој радњи, убио у оближњем стану.

Као могући мотив убистава полиција је навела љубомору, јер је Шкуполију било забрањено да се приближава бившој дјевојци, коју је малтретирао, због чега је осуђиван.

Након што је убио бившу дјевојку Шкуполи се вратио у своју кућу и убио себе.

"Сигурно смо да је овдје главни мотив љубомора и веза са женом која је трајала неколико година", рекао је Теро Хапала, шеф финског Националног истражног бироа, преноси Франс прес.

Он је додао да је то главни мотив убиства дјевојке, али да се још увијек поуздано не зна мотив убиства преостало четворо људи.

Полиција наводи да су двије жртве убијене на првом, а остале на другом спрату и да су старе 27, 40, 42 и 45 година, наводи полиција.

Нападач, Албанац са Косова, који се доселио у Финску 1990. године, нестао је након напада што је довело до праве полицијске хајке.

Шкуполи, који је био запослен у стоваришту које је организовало испоруке робе у "Призму", наводно је раније био ожењен Албанком, са којом је имао породицу.

Он је раније је осуђиван за наношење тјелесних повреда, а два пута је новчано кажњен због илегалног посједовања оружја, 2003. и 2007. године, јавили су локални медији.

У Финској, земљи дугогодишње традиције лова, омладина са навршених 15 година има право да носи оружје уколико се родитељи сагласе, и све до уназад неколико година злочини повезани са оружјем били су ријетки.

Међутим, након два оружана напада у протеклих неколико година у којима је убијено око 20 људи, поново се разматра закон о ношењу оружја.

У школи у мјесту Тусула у новембру 2007. године 18-годишњак је убио седам ђака и једног наставника, прије него што је извршио самоубиство. Он је на интеренету објавио упозорење о нападу.

У септембру 2008. године 22-годишњи младић убио је 10 колега са Универзитета, а затим и себе. Он је, такође, објавио снимак са упозорењем на интеренту. Занимљиво је да је њега полиција након објављивања снимка на интернету испитивала али да је процијенила да нема довољно основа да му одузме дозволу за оружје.

Након другог напада уведена су строжија правила о ношењу пиштоља и револвера.

Министарство унутрашњих послова саопштило је да више неће бити дозвољено ношење оружја особама које први пут за то аплицирају.

Умјесто тога морају најмање годину дана се обучавају у стрељачком клубу прије добијања дозволе.

Сви апликанти, такође, морају да донесу увјерење од доктора о свом менталном здрављу и морају проћи интервју са полицијом.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog