Svijet

Какво оружје, рушили смо Садам

ЛОНДОН - Бивши британски премијер Џон Мејџор рекао је данас да истрага о рату у Ираку показује да је суштина инвазије била промјена режима, а не проналажење оружја за масовно уништење.


Критикујући разлоге које је његов насљедник Тони Блер изнио у корист инвазије, Мејџор је рекао да је ирачки диктатор Садам Хусеин можда био лош човјек, али да то није био разлог да се иде у рат.

"У свијету има много лоших људи који су на челу неких земаља, али ми њих не рушимо са власти, а што је још интересантније ми смо раније подржавали Садама Хусеина у вријеме када се борио против Ирана", рекао је Мејџор мрежи Би-Би-Си.

Он је додао да је аргумент да неко није добар човјек недовољан за рат и неприхватљив аргумент за промјену режима и да, како је навео, не може проћи.

Мејџор, који је био премијер Британије од 1990. до 1997. године, истакао је да се све више јавља сумња да је разлог за инвазију на Ирак промјена режима, а не оружје за масовно уништење.

Он је рекао да је својевремено вјеровао тврдњама Блера о опасности коју представља Ирак.

"Ја сам подржао рат у Ираку јер сам вјеровао премијеру. Био сам премијер у вријеме Првог заливског рата и знао сам да ако сам нешто рекао у то сам био потпуно сигуран да је то било тачно, а говорио сам мање него што знам. Претпоставио сам да је и тада био сличан случај и на основу тога сам невољко подржао рат у Ираку", рекао је Мејџор.

Блер ће у јануару или почетком фебруара изнијети свој исказ пред истражном комисијом заједно са бившим министрима одбране и иностраних послова, некадашњим шефом прес-службе и високим правним службеницима.

Премијер Гордон Браун, који је у вријеме инвазије на Ирак био министар финансија, појавиће се пред истражном комисијом након избора, који ће бити одржани до јуна.

Дуго чекана истрага коју води сер Џон Чилкот покренута је након повлачења британских војника из Ирака у јулу прошле године.

Са циљем да се науче лекције рата комисија ће објавити извјештај крајем 2010. године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog