Svijet

Сомалијац покушао убити контроверзног карикатуристу

КОПЕНХАГЕН - Против Сомалијца који је провалио у кућу Курта Вестгарда, аутора спорних карикатура пророка Мухамеда, данске власти подићи ће оптужницу због два покушаја убиства.


Шеф локалне полиције Оле Мабсен рекао је да ће оптужница бити подигнута током дана и да се нападач терети за покушај убиства Верстергарда због стрипа са карикатурама пророка Мухамеда, те за покушај убиства полицајца.

Полиција је пуцала и ранила 28-годишњег Сомалијца, који им је пријетио сјекиром и ножем након што је касно синоћ упао у кућу Вестергарда.

"Он је сада у болници. Послијеподне биће изведен пред суд гдје ћемо од судије затражити да му одреди притвор", рекао је Мабсен.

Сомалијски држављанин био је близак са покретом Шебаб и лидерима Ал каиде у источној Африци, саопштила је унутрашња служба безбједности ПЕТ.

"Покушај убиства Курта Вестергарда повезан је са тероризмом. Особа која је ухапшена повезана је са сомалијском терористичком организацијом Ал шебаб, као и са лидерима Ал каиде у источној Африци", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је нападач повезан са више терористичких активности у источној Африци и да је члан терористичке мреже формиране у Данској, а коју већ извјесно вријеме прати ПЕТ.

Вестергард је добио неколико пријетњи смрћу од када је дански лист "Јиландс постен" објавио његове карикатуре на којима је приказан пророк Мухамед са турбаном у облику бомбе.

Вестергард је у тренутку напада у кући био са петогодишњом унуком.

"Закључао сам се у посебну собу и обавијестио полицију. Покушао је сјекиром да развали врата, али није успио", рекао је седамдесетчетворогодишњи Вестергард данској новинској агенцији Рицау.

Он је рекао да је нападач псовао и вријеђао га на лошем енглеском и данском језику, понављајући да ће се вратити.

Вестергард је један од 12 цртача чији су радови са исламом као главном темом први пут објављени у листу "Јиландс постен" у септембру 2005. године што је изазвало насилне протесте широм свијета у јануару и фебруару 2006. године.

Два Тунижанина ухапшена су у Данској 2008. године због планирања убиства Вестергарда, али су касније ослобођени и протјерани.

Демонстранти су у фебруару 2006. године запалили данску заставу у Дамаску и Бејруту, а десетине је погинуло током протеста у Нигерији, Либији и Пакистану.

Интернет хакери напали су у априлу прошле године веб сајт данског Друштва слободе медија који су продавали копије Вестегардових стрипова, рекао је директор ове групе Ларс Хедегард.

Упркос провали на интернету продато је око 1000 потписаних примјерака стрипа, од тога половина страним купцима по цијени од 250 долара, рекао је Хедегард.

Око 200 000 муслимана у Данској чине око 3,5 одсто популације и друга су по величини религијска заједница након државне Лутеранске цркве.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog