Republika Srpska

Mујезиновић: Државне компаније дугују око двије милијарде КМ

САРАЈЕВО - Премијер Федерације БиХ Мустафа Мујезиновић рекао је да државне компаније по разним основама дугују око двије милијарде КМ.


"Настојимо ријешити дуговања пензионом и здравственом фонду тако да један дио буде отписан и да цијела привреда продише", рекао је Мујезиновић.

Он је навео да би Министарство финансија ФБиХ сада требало да припреми детаље рјешења, јер би "у спас оних који могу да опстану наредних година требало уложити новац, који би био прикупљен издавањем обвезница".

Према његовом мишљењу, много је нерада и комоције у државним и фирмама с већинским државним капиталом.

"Нико не мисли на производњу. Ако се добије какав кредит, он се списка само у плате, што није нека мудрост, и то морамо да ријешимо. Мораћемо добро претрести стање у тој области, јер дилетанти гурају фирме у губитак", рекао је Мујезиновић.

Он је нагласио да приоритет у овој години мора да буде приходовна страна буџета ФБиХ.

"Полако морамо увести наплату концесија, јер је то европски и свјетски стандард, те потпуно уредити стање да државна предузећа исплаћују дивиденду буџету, без обзира на то колика је њихова добит и без обзира на то да ли послују на простору с већинским хрватским становништвом", рекао је Мујезиновић.

Он је најавио да Закон о правима демобилисаних бораца, чије важење истиче крајем марта, убрзо више неће бити на снази.

"Рјешење је да се окренемо запошљавању бораца, кроз мале фирме и пројекте. Мора се радити, а не чекати социјална помоћ и буџетска давања", поручио је Мујезиновић.

Говорећи о изградњи аутопута на Коридору 5Ц, Мујезиновић је навео да за то има милијарду КМ оперативних средстава.

"Наћи ћемо рјешење да траса аутопута буде измјештена од Благаја и да коначно буде усвојен просторни план ФБиХ. У априлу би требало да буде окончан пројекат дионице од сарајевске обилазнице до Мостара, а потом би могли да почну радови и избор извођача. Сваки дан без аутопута огроман је губитак за све нас", сматра Мујезиновић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog