Republika Srpska

Jeлашић: Јачаће динар

БЕОГРАД - Гувернер Народне банке Србије /НБС/ Радован Јелашић рекао је да ће курс евра у 2010. години бити стабилан, а динар јачати само ако буду поштовани договори о замрзавању текуће потрошње.


Јелашић је нагласио да ће Србија имати релативно јачи курс изнад многих очекивања, али само ако буду поштовани договори о замрзавању текуће потрошње, ако све што је планирано буде уложено у инфраструктурне инвестиције и ако дође до повећања извоза.

"Ако се током 2010. године будемо придржавали онога што смо на себе преузели, можда можемо да завршимо годину са слабљењем евра", рекао је Јелашић.

Он је рекао да ће инфлација у наредној години бити од четири до шест одсто, а стандард грађана бољи, уколико цијене буду мање расле.

На питање какав стандард грађана Србије очекује у 2010. години, Јелашић је рекао да ће чим буде мања стопа инфлације, нарушавање стандарда бити мање.

"Поред замрзнутих зарада и замрзнутих пензија ако успемо да инфлација крајем идуће године не буде само шест, него можда пет или мања одсто, са тим ће и погоршање бити мање. Дакле, живећемо боље него у 2009. години", рекао је Јелашић.

Он је истакао да то не значи да ће грађани Србије живјети добро, али се нада да ће бити створен основ да до 2011. године не буде само боље, већ и, како је рекао, апсолутно добро.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog