Nauka

Наука на дну љествице

Министар науке и технологије Републике Српскe, Бакир Ајановић, упозорава да је Српска по томе колико улаже у науку, у односу на развијене земље и земље у окружењу - на дну љестице.


Он је оцијенио да је, осим ниског нивоа издвајања за науку које је у Републици Српској у 2008. години износило 0,07 одсто бруто друштвеног производа, или око два евра по глави становника, присутна и ниска друштвена свијест у вези са значајем науке за укупан економски опоравак и развој Српске.

"Овакво стање има двоструке негативне посљедице за укупан развој Републике Српске: научно-истраживачки сектор губи могућност напредовања и јачања високошколске компетентности, а развој и технолошки ниво индустрије стагнира или опада, јер не постоје интеракције са истраживачима из института и универзитета, укључујући и могућност њиховог упошљавања у индустрији, као и рада на истраживачко-развојним пројектима за потребе привреде", истакао је Ајановић.

Он сматра да је рјешење у значајном и неопходном повећању буџетских средстава за развој науке и технологије и у успостављању сарадње са привредом као комплементарним извором финансијских средстава, а уједно и корисником резултата истраживања.

"Многе развијене земље за науку издвајају отприлике колико је наш укупан бруто национални доходак по глави становника. Земља која не улаже у науку и технологију и технолошке иновације заостаје у економском развоју директно пропорционално колико не улаже", нагласио је Ајановић.

Према његовим ријечима земља која има слабу економију представља одличан простор за манипулације свјетских сила.

"У развијеним земљама 75 одсто новца за науку долази из привреде, а код нас је обрнуто, јер скоро сав новац долази из буџета, што није добро", рекао је Ајановић.

Говорећи о буџету за 2010. годину, Ајановић је истакао да је због свјетске економске кризе буџет овог министарства умањен за милион КМ, али да рачунају на подршку Србије, коју им је обећао потредсједник Владе Србије Божидар Ђелић, јер они имају могућност да из предприступних фондова добију средства, чиме ће се укључили у заједничке пројекте, тако да би и Српска добила средства која би надокнадила мањак у буџету.

Министар Ајановић је додао да је Министарство до сада активно радило на промоцији европских програма за науку и истраживање, као што су "Окврини програм 7", "Кост", "Еурека" и "Темпус".

"Истовремено, Министарство је развило институционалне механизме за техничку помоћ и асистенцију научно-истаживачким институцијама приликом апликације на позив Европске комисије", додао је Ајановић.

Он је најавио да ће Министарство и у току 2010. године активно судјеловати у неколико међународних пројеката.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog