Republika Srpska

Руси заврнули нафту бјелоруским рафинеријама

МОСКВА – Русија је обуставила испоруке нафте бјелоруским рафинеријама, пошто двије стране нису успјеле да постигну договор о цијенама за 2010. годину, али то још није утицало на транзит руске нафте до потрошача у Европској унији, јавио је Ројтерс, позивајући се на трговце тим енергентом.


Њемачка и Пољска нарочито помно прате развој догађаја, јер су сличне несугласице прекинуле снабдјевање неких од њихових највећих рафинерија у јануару 2007. Русија, највећи свјетски произвођач нафте и гаса, саопоштила је прошле године да постепено прелази на тржишне услове пословања са сусједним земљама, Бјелорусијом и Украјином, које је годинама снабдјевала јефтиним, субвенционисаним енергентима.

Петина гаса потребног Унији долази из Русије преко Украјине и Бјелорусије. Велике количине руске нафте такође се транспортују преко територија тих држава некадашњег Совјетског Савеза.

Представници великих руских нафтних компанија, које је контактирао Ројтерс, рекли су да се сирова нафта не испоручује бјелоруским рафинеријама, али да рафинерије „Нафтан” и „Мозир” имају довољно резерви за несметан рад око недељу дана.

У Русији, међутим, празници трају до 11. јануара. Минск је тражио од Москве да га снабдјева нафтом без царине не само за домаће потребе, већ и за прераду у двјема рафинеријама из којих се, међутим, деривати добрим дијелом извозе на Запад, подсјетио је Ројтерс.

Према изјавама представника руских нафтних компанија, Бјелорусија је запријетила да ће, у противном, десетоструко подићи таксе за транзит руске нафте у Њемачку и Пољску, на 45 долара за тону.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog