Republika Srpska

Ове године 3,35 милиона КМ неразавијеним општинама

БАЊА ЛУКА - Влада Републике Српске издвојиће ове године 3,35 милиона марака помоћи за 34 неразвијене и изразито неразвијене општине, рекла је службеник за односе с јавношћу Министарство управе и локалне самоуправе РС Сандра Ковачевић.


"На основу оствареног укупног прихода на нивоу општине по становнику биће додијељено 35 одсто средстава, на основу изворног прихода буџета општине по становнику 25 одсто, на основу густине насељености 20 одсто, а на основу броја незапослених у односу на број становника биће додијељено 20 одсто новца", рекла је Ковачевићева.

Она је нагласила да су, у односу на 2009. годину, четири општине прешле из ниже у вишу категорију неразвијености.

"Општине Мркоњић Град и Источна Илиџа прешле су из средње развијених у развијене, док су Доњи Жабар и Пелагићево из изразито неразвијених општина прешле у категорију неразвијених", навела је Ковачевићева.

Она је додала да је пад забиљежен једино у случају општине Рудо која је из неразвијених прешла у изразито неразвијене општине.

Према ријечима Ковачевићеве, од 2007. године додијељено је више од десет милиона марака помоћи неразвијеним и изразито неразвијеним општинама.

На основу ранг-листе општина у Српској за 2010. годину, у неразвијене општине спадају Билећа, Братунац, Костајница, Власеница, Доњи Жабар, Котор Варош, Кнежево, Лопаре, Невесиње, Пелагићево, Петрово, Рибник, Рогатица, Сребреница, Хан Пијесак, Чајниче, Шековићи и Шипово.

Изразито неразвијене општине у РС су Берковићи, Вукосавље, Источни Дрвар, Источни Мостар, Источни Стари Град, Језеро, Калиновик, Крупа на Уни, Купрес, Љубиње, Осмаци, Оштра Лука, Ново Горажде, Петровац, Рудо и Трново.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog