Republika Srpska

Ђукановић: Беспризорно понашање власника Рудника ''Боксити''

ПОДГОРИЦА- Црногорски премијер Мило Ђукановић оштро је критиковао понашање руског власника Рудника "Боксити" у Никшићу према рударима који већ осми дан штрајкују у напуштеној јами Биочки стан.


"Беспризорно је то што најважнији представници већинског власника Рудника боксита у Никшићу, са изузетком извршног директора, све ове дане у којима је дио њихових запослених у штрајку под земљом, не налазе за сходно да прекину одморе и преузму одговорност. Не поставља се уопште питање да ли су разлози штрајка оправдани јер ово је, прије свега, хуманитарно питање", рекао је Ђукановић.

Он је нагласио да је кључни разлог задржавања рудара у јами под земљом њихово темељно неповјерење према већинском власнику Рудника, преносе подгорички електронски медији.

Црногорски премијер напоменуо је да је у разговору са рударима, у име Владе Црне Горе, прихватио да Влада преузме гаранције за извршење обећања о исплати зарада и нагласио да ће се, ако је потребно, писмено обавазати на испуњење свих обећања.

"Сматрао сам да је сасвим довољна ријеч предсједника Владе, посебно имајући у виду повјерење према Влади на коме све ово вријеме управо инсистирају никшићки рудари. Али, респектујући да је њихово неповјерење према послодавцу очито снажније и да их оно до данас задржава у крајње нехуманим и у условима ризичним по њихове животе, не постоји никакав проблем да оно што сам им усмено казао, потврдим и у писаној форми", рекао је Ђукановић.

Осамдесетак рудара, који већ осму ноћ штрајкују глађу, траже исплату заостале четири плате, топла оброка и регреса.

Црногорски министар здравља Миодраг Радуновић изјавио је да су услови у јами Биочки стан нехумани и да су радници у тешком стању.

До сада је хитна љекарска помоћ указана за 16 рудара, од којих је шест, са дијагнозом упале плућа, задржано на интерном одјељењу болнице у Никшићу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog