Politika

Србија о Српској не одлучује

БАЊА ЛУКА - Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Никола Баштинац оцијенио је врло битним развијање сарадње између РС и Србије, уз констатацију да та сарадња није пријетња никоме у региону.


"Ову сарадњу нико у региону не треба да доживљава као пријетњу. Врло је битно да РС сарађује и са Хрватском, што сада теже иде, а и са Црном Гором, са којом ћемо, надам се, имати још бољу сарадњу од садашње", рекао је Баштинац.

Према његовим ријечима, посебно је битно да РС и Србија сарађују и развијају сарадњу у економској сфери, да заједнички сарађују и раде на битним пословима и инвестицијама, као и да заједнички наступају и на другим тржиштима.

"Не мислим да Србија има утицаја на доношење одлука у РС. Наравно да се руководство РС консултује и са званичном Србијом, као што се консултује и са другим регионалним и међународним факторима око битних питања, а то раде сви", навео је Баштинац.

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић оцијенио је данас да је сарадња између РС и Србије знатно унапријеђена у посљедње четири године.

"Та сарадња може се видјети кроз више фактора - један од њих је давање доприноса политичкој стабилности унутар БиХ, сарађујући са РС, а допринос је дат и економском развоју Српске, посебно у процесу приватизације", рекао је Ђокић.

Он је истакао да постоји и низ других активности путем којих се одвија та сарадња и да тако треба остати.

Ђокић је изразио увјерење да Србија ни у будућности, као ни до сада, неће инсистирати на било каквим политичким одлукама РС.

Према његовим ријечима, чак и онда када је то изгледало да се Србија директно укључује, она се само преко званичних представника жељела обавјестити о томе шта се то догађа у РС, односно у БиХ, дала нека своја мишљења и ништа више.

Лидер ПДП-а Младен Иванић изјавио је за федералну штампу да сматра да Београд више користи РС за своје унутрашње политичке потребе и промоцију властите политичке елите, него што има неког суштинског утицаја унутар РС.

"Увијек сам имао добре односе с политичарима из Београда, а имам их и сада. Међутим, сматрао сам и сматрам да званична политика из Београда не треба никога појединачно нити афирмисати нити претјерано стајати иза било кога", рекао је Иванић.

Он је навео да Београд има право, као један од гараната Дејтона и као неко ко је центар српског народа, да буде присутан ту, али да не треба "никога појединачно гурати".

"Иначе се с утицајем званичног Београда у РС претјерује", оцијенио је Иванић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog