Društvo

Постигнут споразум око вјеронауке у школама

БАЊА ЛУКА - Влада Републике Српск и Српска православна црква потписаће споразум о увођењу вјеронауке у средње школе.


Споразум је договорен на данашњем састанку премијера РС Милорада Додика, владике бањалучког Јефрема, владике зворничко-тузланског Василија, министра просвјете и културе РС Антона Касиповића и директора Сектретаријата за вјере Јове Турањаница.

"Договорили смо да ћемо најкасније до Светог Саве, 27. јануара, потписати споразум, како бисмо то питање трајно и на споразуман начин ријешили, да то постане дио формалне обавеза једне и друге стране", рекао је премијер Додик након састанка, чији је домаћин био владика Јефрем.

Додик је нагласио да је Влада РС опредијељена да у овој години обезбиједи простор на четири локације, како би почели радови на изградњи православних гимназија у Бијељини, Бањалуци, Источном Сарајеву и Требињу.

"То би био дио интегрисаног система средњег образовања на нивоу РС и не би имало карактер искључиво вјерских школа, него школа којима би управљала и руководила СПЦ, а по свом наставном прогрому потпуно би биле увезане по најбољим стандардима за образовање младих људи", рекао је Додик.

Он је додао да је овај састанак још једна потврда добре сарадњу власти и СПЦ која је у протеклој години постигла огроман напредак у својој друштвеној и вјерској мисији, обезбјеђујући значајне материјалне претпоставке за рад и јачање СПЦ на простору РС.

"Изграђено је неколико стотина нових објеката и цркава који су у функцији оног што управо желимо да видимо, а то је јака, моћна и одлучујућа друштвена улога Цркве у погледу развоја саме РС", рекао је Додик.

Премијер Српске истакао је да је усаглашено да се у свакој епархији изграде мале електране за потребе СПЦ, на ријекама које припадају епархијама.

"Влада је опредијељена да одређене концесије да СПЦ, како би она изградила одређени број електрана и тиме створила услове да антиципира своју потрошњу електричне енергије у већ постојећим објектима, а исто тако да из евентуално повећане производње има сталан приход", напоменуо је Додик.

Он је оцијенио да је дошло вријеме да власт, као и у земљама запада, направи реалне и дугорочно одрживе претпоставке за материјално функционисање вјерских заједница, прије свега, СПЦ.

"Увјерени смо да ће Божић донијети ново оплемењивање духа и увјерење да смо на правом путу и да српски православни народ који слави Божић показује да припада цивилизацији добрих људи који има право на своју вјерску и сваку другу слободу", поручио је премијер РС.

Додик је рекао да су познати напори Владе да подржи и друге вјерске заједнице и цркве - Католичку цркву, Исламску и Јеврејску заједницу.

"Против смо увођења било каквих секти и притисака. Власт и Црква треба да објасне суштину дјеловања таквих организација. Осим тога, свака вјерска заједница, која прихвата пуни легитимитет РС и њу као чињеницу, имаће подршку, а они који својим дјеловањем буду радили против РС не могу да на њу рачунају", рекао је Додик.

Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем рекао је да је током састанка било ријечи о побољшању вјеронауке у школама и другим текућим проблемима којих је много и у држави и у Цркви.

Он је правосланим вјерницима честитао Божић, Нову годину, Светог Саву и све друге надолазеће празнике, уз поздрав "Мир Божији, Христос се роди".

Његово преосвештенство владика зворничко-тужлански Василије рекао је да ће се вјероанука од идуће године предавати у гиммазијама, те да ће се настојати да се она учи у свим средњим школама, као обавезан предмет.

Министар просвјете и културе РС Антон Касиповић рекао је да је ово министарство раније пласирало визију оснивања православних гимназија на темељу одличних искустава са Католичком гимназијом у Бањалуци.

"Цијенимо да је то добра школа и у разговорима са професорима, родитељима и ученицима разумијемо да је то одличан вид школовања. Позната су ми и искуства Православне гизманизје у Загребу, такође једне репсектаОн је рекао да ће се до септембра, односно до почетка наредне школске године, створити сви услови да почне са радом једна таква школа у Бањалуци, изразивши наду да ће се основати и у неким другим градовима.

Говорећи о вјеронауци у средњим школама, Касиповић је навео да је то такође једно од ранијих размишљања и постоје сви потребни услови да се стартује са експериментом у гимназијама и да се оцијене резултати и ефекти који ће се постићи.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog