Društvo

Ђукановић послао писмене гаранције рударима

ПОДГОРИЦА - Црногорски министар рада и социјалног старања Суад Нумановић посјетиће јаму Биочки стан и уручити радницима у штрајку писмо од премијера Мила Ђукановића, са гаранцијама за исплату дуговања.


Ђукановић је раније изјавио да разумије да је кључни разлог због којег рудари већ осам дана не желе да изађу из јаме темељно неповјерење према већинском власнику, Централноевропској алуминијумској компанији (ЦЕАЦ).

"Зато сам у разговору са представницима рудара прихватио да Влада преузме гаранције за обећања која је ЦЕАЦ дао", подсјетио је Ђукановић.

Он је поручио да је спреман да то понови и у писаној форми.

Ђукановић је саопштио да ЦЕАЦ мора преузети одговорност за ситуацију у Рудницима боксита и додао да је то сада прије свега хуманитарно питање, односно питање здравља и живота рудара.

"Не бих волио да још једном дођем у ситуацију да већинском власнику објашњавам да се државне институције морају поштовати и да је то не само питање доброг васпитања, већ и законска обавеза домаћих и страних инвеститора у Црној Гори", упозорио је Ђукановић.

Он је додао да, када се та црта пређе, ту више не помажу ни обезбјеђења ни ароганције без покрића.

Никшићке рударе јуче су, осим Нумановића, посјетили министар здравља Миодраг Радуновић и директор никшићке болнице Илија Ашанин, који су оцијенили да су нема услова у јами за боравак људи.

Министарство економије наложило је у понедјељак управи Рудника боксита да, сходно прописаним мјерама заштите на раду, с циљем безбједности особа и имовине, без одлагања склони раднике никшићких Рудника боксита из свих јамских просторија.

Радници никшићких Рудника боксита штрајкују у јами Биочки стан осам дана, захтијевајући исплату зарада, регреса, двије зимнице и осталих дуговања, као и наставак производње у свим секторима у предузећу и поштовање Колективног уговора.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog