Politika

Радмановић: Укинути све што подсјећа на протекторат

БАЊА ЛУКА - Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић истиче да је БиХ прва земља чланица Савјета безбједности УН у којој је активна међународна управа и сматра да треба укинути сва овлаштења ОХР-а која подсјећају на протекторат.


Радмановић је за "Независне новине" изјавио да је Канцеларију високог представника у БиХ давно требало реформисати, те оцјенио да је за БиХ велико признање чланство у Савјету безбједности УН, које треба оправдати.

Он је напоменуо да да у вези са чланством у Савјету безбједности УН већ има неспоразума и расправа, те сматра да ће наредне двије године протећи у различитим мишљењима.

"Суштинско питање је како ће они који заступају БиХ наступати у Савјету безбједности,а то зависи од Предсједништва БиХ. Предсједништво је једино надлежно да доноси одлуке и то консензусом, а свако прегласавање по Уставу подлијеже заштити националног интереса. Надам се да до тога неће доћи", рекао је Радмановић.

Радмановић сматра да је упитно да ли ће БиХ у овој години аплицирати за чланство у ЕУ, наводећи да то зависи од тога да ли ће постојати канцеларија високог представника, те од тога шта ће о БиХ рећи разни савјети, предсједавајући и политички комесари у Бриселу.

"Лично мислим да није било разлога да све земље западног Балкана отприлике у исто вријеме не добију безвизни режим и аплицирају за кандидатски статус. Нажалост, то се није десило и очито је да Брисел не жели да се иде у пакету", навео је Радмановић.

Радмановић сматра да до фебруара неће бити ријешено питање државне имовине, као и да је да је ОХР додатно искомпликовао то питање.

"До прије двадесетак дана мислио сам да је то реално, али данас, када се сусрећемо са фамозним списком државне имовине којег је направио ОХР, мислим да је то немогуће", рекао је Радмановић.

Он је поручио да међународна заједница мора схватити да Канцеларија ОХР-а компликује стање у БиХ и могућност договора, констатујући да није тешко ријешити питање расподјеле државне имовине између државе и других нивоа власти.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog