Republika Srpska

Козарић: У 201о. одржавамо финансијску стабилност

САРАЈЕВО - Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић изјавио је да је увјерен да ће ове монетарна институција у 2010. години одржи монетарну и финансијску стабилност, што је основни задатак.


Козарић је за сарајевско "Ослобођење" рекао да је Централна банка БиХ и раније најављивала да ће ова година бити боља од 2009, јер се очекује благи опоравак од глобалне економске кризе.

"Лани смо забиљежили мањи бруто друштвени производ који је износио три одсто, за разлику од ранијих година, када смо имали раст и до 5,5 одсто. Наше пројекције су да ћемо се ове године вратити у позитивну зону и да ће раст бруто друштвеног производа бити 0,5 одсто, што је недовољно за овако слабу и отворену економију, али ипак даје мали повод за оптимизам да ће неке ствари кренути набоље", истиче Козарић.

Према његовим риечима, велики извозници БиХ као што су "Рафинерија" из Брода, мостарски "Алуминиј", компанија "Ацелор митал", те "Цементара" из Какња раде пуним капацитетом и цијене њихових производа су враћене на ниво прије кризе.

"То су охрабрења и најава да би се могла догодити побољшања", сматра Козарић.

Говорећи о стендбај - аранжману БиХ са Међународним монетарним фондом, Козарић је нагласио да су испуњени готово сви услови за другу траншу, коју се очекује у фебруару.

"Овај аранжман је сигурно помогао на фискалном плану, али је помогао и буџетским корисницима да имају редовна примања", рекао је Козарић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog