Republika Srpska

Банке се жале, нема добрих захтјева за кредите

БАЊА ЛУКА - Банке у БиХ немају довољно добрих захтјева за кредите које ће их увјерити да је инвестиција исплатива и да се ради о квалитетним пословним пројектима, рекао је предсједник Удружења банака БиХ Радован Бајић.


Он је навео да тренутно банке немају коме да дају новац који имају на располагању, а да ће када се појави захтјев за кредит, који подразумјева добру и оправдану инвестицију, банке сигурно одобрити пласман.

Бајић је као разлог томе навео што банке, поучене посљедицама економске кризе, много пажљивије анализирају све кредитне захтјеве, јер су се лошим показали инструменти обезбјеђења, као што су биле акције и нереално високе процјене вриједности некретнина.

"Карактеристика банкарског сектора у БиХ је да око 45 одсто укупне активе чине новчана средства, па имамо парадокс да расте цијена капитала, а да је већина банака изузетно ликвидна", навео је Бајић за "Еуроблиц".

Према његовим ријечима, прва половина године неће донијети значајније промјене, али да би позитивни сигнали из западне Европе требали да се пренесу и на БИХ и да ће се финансијски сектор додатно стабилизовати.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog