Republika Srpska

Нема снијега наКупресу, отказују се аранжмани

КУПРЕС - Гости отказују аранжмане у Спортско-рекреативном центру "Чајуша" , јер на Купрешкој висоравни нема снијега.


Киша, која на Купрешкој висоравни пада већ два дана, и јужни вјетар са температурама до осам степени изнад нуле отопили су више од 60 центиметара снијега на скијашким стазама.

Према информацији из хотела "Адриа-ски", на скијашким стазама уопште нема снијега, а вјештачки снијег "топовима" није могуће произвести, јер је за то потребна температура од бар четири степена испод нуле.

Иако су сви смјештајни капацитети хотела "Адриа-ски" на Чајуши били распродати до 10. јануара, многи гости због недостатка снијега и немогућности да користе скијашке стазе отказују аранжмане и напуштају смјештајне капацитете, како у хотелском, тако и у приватном смјештају.

Глобалне климатске промјене и неповољне временске прилике у шпици туристичке сезоне већ неколико година прате не само Купрешку висораван већ и друге зимско-туристичке центре у БиХ, који већ трећу годину заредом биљеже лошу туристичку сезону.

Власник и директор Центра "Чајуша" на Купрешкој висоравни Звонко Багарић прије двије године је за изградњу вјештачкој језера и набавку уређаја за производњу вјештачког снијега уложио више од три милиона КМ, али "топови" за засњеживање скијашких стаза ријетко су у функцији јер је температура ваздуха изнад нуле.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog