Društvo

Месић помиловао убицу српске породице

ЗАГРЕБ - Хрватски предсједник Стјепан Месић помиловао је Синишу Римца, једног од убица 12-годишње Александре Зец и њене породице крајем 1991. године у Загребу.


Римцу, бившем припаднику резервног састава МУП-а Хрватске, осуђеном на осам година затвора због убиства у Пакрачкој пољани у западној Славонији, Месић је скратио казну за годину дана. Врховни суд је установио да је Римац лично учествовао у ликвидацијама српских цивила крајем 1991. године.

Римац није осуђен за убиство 12-годишње Александре Зец у децембру 1991. године коју су, као и њене родитеље, имућне Србе из Загреба, побили он и његови саборци који су били под командом Томислава Мерчепа који је тада био савјетник министра унутрашњих послова - преносе медији.

Иако им се судило за то убиство, њихови искази у којима су признали злочин нису кориштени због процедуралне грешке, за шта су јавност и медији оптуживали Владимира Шекса као тадашњег тужиоца.

Дуго времена се нагађало због чега суду нису била довољна свједочења очевидаца који су видјели Римца када је убио Михајла Зеца, као ни искази свједока пред којима је осуђени Игор Микола признао убиство.

О неким доказима суд није дао објашњења. Полицијска вештачења су доказала да је оружје одузето од оптужених идентично оном којим је почињено убиство.

Петорица бивших припадника резервног састава МУП-а, оптужених у случају "Пакрачка пољана", осуђени су за убиство једног мушкарца и за противправно лишавање слободе и изнуду над тројицом загребачких Срба крајем 1991. године.

Осуђени су Муниб Суљић, Игор Микола и Синиша Римац. Најдужу казну, од 10 година, добио је Суљић. Римац је осуђен на осам година док је Микола, као помагач, осуђен на пет година затвора.

Преживјели чланови породице Зец, ћерка Гордана и син Душан, живе у Бањалуци. Влада Хрватске додијелила им је 2004. године 200.000 евра као "помоћ за подмиривање дотадашњих трошкова живота, јер су као малољетна дјеца остали без родитеља и без икаквих средстава за живот".

Месић је тада изјавио да је хрватска држава била дужна да помогне преживјелим члановима породице Зец, "јер за тај грозни злочин нико није одговарао, што је доказ нефункционисања правосуђа".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog