Društvo

Излила се и Нератва

МОСТАР - Ријека Неретва излила се због кише која већ данима непрестано пада у неким дијеловима у Старом граду у Мостару, као и у насељима Билетић поље, Крућевићи и Шурманци у општини Чапљина, речено је у Оперативном центру мостарске Цивилне заштите.


Тренутно је поплављена саобраћајница на десној обали Неретве између ових насеља и Житомислића, тако да је саобраћај онемогућен. Сабраћај је је онемогућен и према насељу Малошевићи, јужно од Мостара, због прелијевања воде преко моста на Бунским каналима.

Због кише је повећан и водостај ријека Крупе и Требишњице које су озбиљно запријетиле плављењем села у општинама Чапљина и Неум, због чега је у Чапљини је проглашен висок степен опасности од поплава.

Из Оперативног центра мостарске Цивилне заштите упозоравају грађане, чије се куће налазе уз Неретву, да обрате посебну пажњу на раст водостаја ријеке и евентуално предузму потребне мјере превенције и самозаштите од могућег излијевања ријеке.

Водостај Неретве јуче је за само неколико сати порастао за 98 центиметара.

Попово поље постепено се претвара у језеро које покрива простор од Хутовог блата до Равног, што значи да би ускоро близу 2 500 хектара обрадиве земље могло бити под водом.

Срећко Матић из Парка природе ''Хутово блато'' страхује да би се могла поновити прошла година када је након плављења Поповог поља било блокирано неколико насеља.

''Вода се попела на свега 20 центиметара од критичне тачке насипа који спречава плављење око 1 000 домаћинстава у селима Клепци, Вишићи, Гнилишта, Чељево, Драчево, а угрожена су и насеља у доњем току Неретве'', рекао је Матић.

Према информацијама општинског центра Цивилне заштите Чапљина, јуче у 16.00 часова, при водостају ријеке Крупе од 4,80 метара, заустављен је рад на обје турбине Хидроелектране Чапљина, саопштио је дежурни Оперативног центра Федералне управе Цивилне заштите Здравко Милетић.

У Херцеговачко-неретванском кантону током ноћи због обилних падавина од око 70 литара по метру квадратном дошло је до повећања водостаја на акумулацијма Хидроелектрана на Неретви, а тиме и повећања протока и водостаја ријеке Неретве низводно на подручју града Мостара.

Према информацијама диспечерских центара Електропривреде БиХ, Електропривреде Херцег-Босне и Хидроелектрана на Неретви, стање је тренутно стабилно и под контролом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog